- 1 Çevre dostu ve geri dönüştürülebilir esnek ambalaj üretimi
- 2 Su bazlı kaplamalarla esnek ambalaj üretiminde emisyon azaltımının teknoloji değerlendirmesi
- 3 Aminler, ketonlar, alkoller, amonyak ve nitriller içeren emisyonların arıtılması için ıslak yıkayıcıların uygulanması
- 4 BrofindⓇ azaltım sistemleri: uyumluluğun ötesinde, toplam sürdürülebilirliğe doğru
SEKTÖR
Gıda endüstrisinde kullanılan esnek filmler üzerine su bazlı kaplamaların uygulanması giderek yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte, şu anda kullanılan boyalar, en sıkı düzenleyici sınırlar dahilinde atmosfere salınabilecek minimum miktarda Uçucu Organik Bileşikler (VOC’ler) içermektedir.
Çevre dostu ve geri dönüştürülebilir esnek ambalaj üretimi
Burada sunulan gerçek vakada, kullanılan boyalardaki kirletici bileşiklerin özelliklerini dikkate alan bir azaltma sistemi başarıyla kurulmuştur.
Proje, gıda, içecek, ilaç ve diğer ürünler için sorumlu, yüksek kaliteli ambalaj çözümlerinin geliştirilmesi ve üretiminde küresel bir lider olan müşteri şirketin mevzuata uygunluğunu sağlamak, çevresel etkiyi azaltmak ve genel sürdürülebilirliğini iyileştirmek için uygulandı.
Seçilen teknoloji, mevcut teknolojik alternatiflerle karşılaştırıldığında, çeşitli hususlar dikkate alındığında en sürdürülebilir teknoloji olarak bulunmuştur:
- çevresel etki
- işletme maliyetleri
- ilk yatırım
Buna ek olarak proje, çevresel sorumluluk imajının desteklenmesine ve müşteri şirketin ESG derecelendirmesinin iyileştirilmesine yardımcı oldu.
Burada anlatılan projenin ilgili olduğu müşteri, gıda, içecek, sağlık, ev ve kişisel bakım ürünleri de dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde çeşitli uygulamalarda kullanılan esnek ambalaj üretimine adanmış çok uluslu bir şirkettir. Şirket 2018 yılında, 2025 yılına kadar tüm ambalajlarını geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir hale getirme konusunda iddialı bir taahhütte bulunarak çevresel sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir kararlılık göstermiştir.
Bu şirket politikası doğrultusunda şirket, yüksek performanslı, geri dönüştürülebilir çok katmanlı teknik filmlerin üretimi için bir dizi su bazlı kaplama hattı kurmuştur. Organik çözücüler kullanan alternatiflerin yerine su bazlı kaplamaların kullanılması, şüphesiz sürdürülebilirlik ve çevreye saygı yolunda atılmış büyük bir adımdır.
Ancak şu anda piyasada bulunan su bazlı boyalar, çok küçük miktarlarda bile olsa çevre ve sağlık üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilecek bir dizi kirletici bileşik içermektedir.
Brofind’in amacı sadece mevzuata uygunluğu sağlamak değil, aynı zamanda müşterilerimize sürdürülebilir ve güvenli ambalaj çözümleri sunmak ve böylece herkes için daha yeşil ve daha sorumlu bir geleceğe katkıda bulunmaktır.
Su bazlı kaplamalarla esnek ambalaj üretiminde emisyon azaltımının teknoloji değerlendirmesi
Müşterinin üretim hatlarının karakteristik özelliği olan su bazlı boyama işlemlerinden kaynaklanan atmosferik emisyonların arıtılması, mevcut farklı teknolojiler karşılaştırılarak ve hangisinin en etkili ve sürdürülebilir olacağı değerlendirilerek dikkatle ele alınmıştır.
Bu teknik değerlendirme aşamasında, termal oksidasyon teknolojileri, yüksek enerji tüketimi ve CO2 üretimi üzerinde güçlü bir etkiye sahip oldukları için göz ardı edilmiştir.
VOC geri kazanım teknolojileri, mevcut VOC karışımının karmaşıklığı ve kullanılan miktarın azlığı nedeniyle uygulanabilir değildi, bu da bir solvent geri kazanım tesisine yatırımı ekonomik olarak haklı kılmıyordu.
Aktif karbon gibi adsorpsiyon teknolojileri, etkin adsorpsiyona izin vermeyecek kadar optimumdan uzak özelliklere sahip emisyonları arıtmak için gerekli olan yüksek aktif karbon tüketimi nedeniyle optimum olarak değerlendirilmemiştir.
Esnek ambalajların su bazlı kaplama işlemlerinde kullanılan kaplamalar, zorunlu olarak, kaplamanın esnek film üzerine uygulanması için kullanılan ana çözücü olan suyun varlığıyla uyumlu olması gereken ürünler içerir; bu ürünler temel olarak aşağıdaki kimyasal türlere girer:
- Aminler: cilt, solunum yolu ve göz tahrişine neden olabilir ve zararlı bir hava kirletici olan troposferik ozon oluşumunda önemli bir etkiye sahiptir, ayrıca yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesine katkıda bulunarak su ekosistemlerine zarar verir
- Ketonlar: cilt ve solunum tahrişine neden olabilir, havayı ve suyu kirletebilir; aktif kömür ile işlenirse, düşük sıcaklıkta yanıcılık oluşturabilir ve genellikle yangınlara neden olabilirler
- Alkoller: Büyük miktarlarda yutulması veya solunması halinde sağlığa ciddi zararlar verebilir. Sera etkisine katkıda bulunabilirler.
- Amonyak: Bu bileşik gözleri, burnu ve boğazı tahriş edebilir ve yüksek konsantrasyonlarda solunduğunda akciğer hasarına neden olabilir. Amonyak yüzey ve yeraltı sularını kirleterek su ekosistemlerine zarar verebilir.
- Nitriller: Çözücü ve katkı maddesi olarak kullanılırlar, suda yaşayan organizmalar için toksiktirler ve uygun şekilde arıtılmadıkları takdirde yüzey sularını kirletebilirler.
Aminler, ketonlar, alkoller, amonyak ve nitriller içeren emisyonların arıtılması için ıslak yıkayıcıların uygulanması
Sadece giderim verimliliği açısından değil, aynı zamanda kullanım kolaylığı, işletme maliyetlerinin sınırlandırılması ve müşterinin üretim sürecine müdahalenin en aza indirilmesi açısından da en iyi performansı sağlayabilecek olan çözüm, kirleticilerin suda yüksek çözünürlükleri nedeniyle ıslak olarak azaltılmasını içeriyordu.
Tasarlanan azaltma ünitesi, kirli havanın suyla geniş bir temas yüzey alanından geçtiği ve özel olarak tasarlanmış dolgu gövdelerinin yerleştirilmesiyle elde edilen ilk dikey bölümden oluşmaktadır.
Bu yüzeyde, kirleticiler suda çözünme eğilimindedir, havadan transfer edilir ve böylece arıtılır. Sabit su akışı, pompalar aracılığıyla proseste kullanılan suyu devridaim ettiren ve böylece su tüketimini minimuma indiren özel bir besleme devresi ile garanti edilmektedir.
Yeniden sirküle edilmeyen suyun beslendiği ikinci bir son bölüm, ilk bölümde azaltılmayan çok az miktardaki artık kirleticinin daha fazla azaltılmasını ve böylece en yüksek azaltma veriminin elde edilmesini sağlar.
Bazı faktörler kimyasal bileşiklerin suda çözünürlüğünü büyük ölçüde etkilediğinden, proseste kullanılan suyun sıcaklığının uygun bir soğutma bölümü aracılığıyla kontrol edilmesi planlanmaktadır.
Tesis tamamen otomatik olarak çalıştırılır ve her zaman en yüksek arıtma verimliliğine ulaşmak için, en önemli proses parametrelerinin tümü, aşağıdakiler de dahil olmak üzere gelişmiş enstrümantasyon yoluyla sürekli olarak izlenir:
- su tüketi̇mi̇
- deşarj edilen su miktarı,
- kullanılan suyun tuz konsantrasyonu
- VOC’lerin baca emisyonları
- elektri̇k tüketi̇mi̇
BrofindⓇ azaltım sistemleri: uyumluluğun ötesinde, toplam sürdürülebilirliğe doğru
Kurulan sistem, müşterinin su bazlı esnek film kaplama süreçlerinin çevresel etkisini en aza indirerek zaten ekolojik açıdan gelişmiş olan üretim sürecinin sürdürülebilirliği yönünde bir adım daha atılmasını sağladı.
Tesis, sözleşme limitlerinin çok altındaki emisyon limitlerine uymayı başarmıştır ve emisyon izleme, mevzuata uygunluğun ve azaltma verimliliğinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlamaktadır. Aslında tesisi yöneten denetim sistemi, herhangi bir anormalliğin tespit edilmesini sağlar ve şirketin üretim sistemiyle entegre olarak operatörleri uyarabilir ve uzaktan yardım hizmetimiz için bile anında müdahaleye izin verir.
Müşterilerimiz için yalnızca çevresel düzenleme sınırlarına uymak değil, aynı zamanda işlerinde mükemmelliğe ulaşmalarını sağlayabilecek son teknoloji çözümleri kullanmak da çok önemlidir.
Sistem sadece ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak değil, aynı zamanda güvenlik hususlarının temel kabul edildiği sektöründe çok uluslu bir pazar lideri olan müşteri tarafından dikkate alınan inşaat standartlarına uygun olarak inşa edilmiştir.